preloader
Увійти
search-icon

Річний звіт 2018

Глибинні сенси в епоху глибинних фейків

«Ми входимо в еру, коли наші вороги можуть змусити будь-кого сказати що завгодно у будь-який момент часу», – говорить Барак Обама на правдоподібному відео, яке виявилось несправжнім.

За минулий рік технології машинного навчання значно просунулися у створенні так званих глибинних фейків. Нейромережа вчиться бездоганно імітувати рухи, міміку та голос людини. Виробити такі фальшивки стає простіше й дешевше, а розпізнати – дедалі важче.

Про небезпеки та можливості цифрового світу невтомно розповідають експерти Digital Security School 380 – у себе на Facebook-сторінці та на тренінгах з цифрової безпеки. У 2018 р. було проведено 6 таких тренінгів для журналістів, правозахисників та представників жіночих організацій.

Фішинг, фаєрвол, менеджер паролів, шифрування пристроїв, хмарні сховища, VPN, двофакторна авторизація – близько 100 учасників навчання тепер добре розуміються на цих поняттях, а головне – вміють захистити себе від цифрових загроз. Експерти DSS380 також провели цифровий аудит та надали консультації для 5-ти українських редакцій.

Фахівці проекту Internet Freedom тримали руку на пульсі питань свободи інтернету та регулярно писали про них на спеціалізованому ресурсі. Окрім цього, надали юридичний супровід для трьох випадків порушення цифрових прав та свободи інтернету в Україні.

Дезінформація стала вагомим інструментом гібридної війни Росії проти України. А тому в 2018 р. ми доклали значних зусиль для протидії кремлівській пропаганді.

  • Презентували книгу ветеранів АТО «Голос війни» на Книжковому Арсеналі у Києві та на міжнародному книжковому салоні (Salon du livre) у Парижі – Європа почула голоси 22 військових, які захищали Україну від російської агресії і змогли передати свої спостереження та біль у формі літературних есеїв.
  • Поїхали на Мадридський кінофестиваль зі стрічкою «Межа очікування». Вона розкрила закордонним глядачам проблему зниклих безвісти та полонених українців внаслідок агресії РФ. Документальний фільм став переможцем фестивалю у номінації «Найкращий режисер документального фільму іноземною мовою».
  • Презентували видання «Слова та війни: Україна в боротьбі з російською пропагандою» у Раді Європі (Страсбург) та для інституцій і експертів Європейського Союзу (Брюссель). Книга потрапила у список «лідерів літа» за результатами всеукраїнського рейтингу «Книжка року’2018» (категорія «соціологія і політологія»).
  • Видали ‘policy paper’ з практичними рекомендаціями урядам і міжнародним організаціям «Приборкати Гідру: Як протистояти інформаційній агресії Кремля?» та презентували його у Києві, Брюсселі та Берліні.

Чим ще запам’ятався 2018-й? У Китаї представили віртуального телеведучого, який працює на основі штучного інтелекту та здатний самостійно зачитувати текст новин. Розробники заявили, що робот-ведучий може працювати цілодобово. Наша команда поки так не вміє, але у 2018-му ми успішно робили те, що роботам поки не під силу.

Креативили та надихали українців сповідувати європейські цінності

Європа починається з тебе – саме цей меседж ми транслювали українцям через віральні відео у соцмережах:

Писали про Україну для міжнародної аудиторії

Яка доля українських політв’язнів у Росії? Що планує Кремль у Чорноморському регіоні? Що відомо про кандидатів у Президенти України? Як розвивається наша IT-галузь? Чому українська музика стала світовим феноменом? На ці та багато інших запитань шукала відповіді команда UkraineWorld, випустивши у 2018-му 75 статей, 14 відеороликів та 6 подкастів для іноземної аудиторії.

Відкритий лист до євродепутатів і тематичні публікації UkraineWorld зробили вагомий вклад у дипломатичну перемогу України – Росії не вдалося повернути собі членство у ПАРЕ в жовтні 2018 р.

Cтатті наших аналітиків публікували провідні українські та світові видання: openDemocracy, EUObserver, Euractiv, Euromaidan Press, KyivPost, Atlantic Council, Ukraine Verstehen, Emerging Europe, Hromadske, Офіс зв'язку українських аналітичних центрів в Брюсселі. Матеріал про українських олігархів на Atlantic Council увійшов у топ-10 публікацій видання за 2018 рік.

Підтримували реформу державної служби

Наша команда реалізувала програму комунікаційної підтримки реформи державного управління – 3,5 млн українців тепер обізнані з трансформацією держслужби. Понад 29 тисяч аплікантів відправили свої резюме, щоб стати держслужбовцями нового зразка. Близько 500 фахівців долучилися до #НоваДержавнаСлужба та вже сьогодні змінюють країну. А ще ми розробили для уряду Комунікаційну стратегію реформи державного управління до 2020 року.

Підсилювали комунікації громадського сектору

20 громадських організацій України отримали від нас комунікаційну підтримку в рамках Програми сприяння громадянській активності «Долучайся!». 200 консультацій від професійних експертів, 20 соціологічних досліджень для кожної організації, 20 розроблених комунікаційних інструкцій та 4 тренінги – все це допоможе організаціям комунікувати яскравіше та дієвіше.

Зустрічались з вами в офлайні та онлайні

68935 відвідувачів протягом 2018-го побували на нашому сайті, 2307 людей доєдналися до нашої Facebook-спільноти – і тепер нас там майже 11 тисяч! Ще більш приємними за віртуальні були наші реальні зустрічі: 7778 представників медіа та громадського сектору взяли участь у 133 заходах «Інтерньюз-Україна». Окрім цього, ми видали 230 малих стипендій та грантів для українських редакцій.

Дякуємо 2018-му за нові виклики, здобутий досвід та важливі перемоги. «Коли твердо йдеш шляхом, яким почав iти, то, на мою думку, ти щасливий», – писав Григорій Сковорода. Ми щасливі з того, що разом з вами щодня наближаємо країну нашої мрії – мирну, успішну, європейську. Перемога обов’язково буде за нами: 2019-й, не підведи!