preloader
Увійти
search-icon

Гранти для медіа

«Сусіди»: конкурс на виробництво міжнародних мультимедійних матеріалів

Громадська організація «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Internews запрошує до участі у грантовому конкурсі з виробництва міжнародних мультимедійних пакетів «Сусіди». Цей конкурс є одним із компонентів міжнародного проекту «Посилення незалежних медіа в Європі та Євразії». Вироблені матеріали нададуть глядачам та читачам можливість дізнатися про те як, їхні сусіди (громадяни сусідніх держав) вирішують схожі проблеми та виклики.

Задля вироблення таких міжнародних мультимедійних матеріалів ми прагнемо об’єднати у співпраці медіа зі Східної Європи, Балкан та Кавказу.

1. Чого ми прагнемо?

Ми шукаємо партнерів для створення мультимедійних пакетів, кожен з яких має складатися щонайменше з двох матеріалів. Ці матеріали повинні поєднувати кілька форматів контенту (наприклад, відео, фотографії, інфографіку, інтерактивні карти, вікторини та інші відповідні інструменти). Приклади готового матеріалу можуть включати документальні фільми, відеорепортажі, інтерв'ю, тощо, а також містити сюжети – розкриття теми - щонайменше з двох країн, залучених до проекту. Такими країнами є Албанія, Боснія, Чорногорія, Республіка Північна Македонія, Сербія, Косово, Молдова, Україна, Вірменія та Грузія.

Кожен пакет буде охоплювати одну тему, яка стосується сфери суспільних інтересів (наприклад, політика, вибори, економіка, бізнес, довкілля, освіта, боротьба проти корупції, європейська інтеграція та міжнародні відносини, еміграція, меншини, включаючи людей з інвалідністю, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, сільське господарство, конфлікти тощо). Потенційні медіа учасники можуть вільно пропонувати ідеї та теми, які вони зацікавлені розкрити.

Всі виготовлені матеріали мають бути розповсюджені медіа учасником, який їх безпосередньо виготовив, а також через мережу інших учасників проекту, якщо вони будуть в цьому зацікавлені.

Медіа можуть подавати заявки в наступних двох категоріях:

1) Індивідуальний міжнародний продакшен (з або без подорожей)

Кандидати можуть запропонувати підготовку матеріалів про спільну проблематику з двох або трьох країн. Події в цих країнах можуть бути інтегровані в усі матеріали, або кожен матеріал буде зосереджений на одній з двох або трьох країн. Сюжети з місця подій можуть готуватися на основі репортажів, які підготують місцеві позаштатні кореспонденти/фрілансери, якщо медіа учасник зможе про це домовитися, або ж можуть готуватися власними силами медіа учасника, журналісти якого відвідають іншу країну/дві країни, щоб підготувати матеріал.

У цій категорії учасник може отримати грант у розмірі від 4000 до 7000 доларів США.

2) Спільний міжнародний продакшен (часткові гранти)

Два кандидати з двох країн отримають гранти у рівних частинах у розмірі 3000 доларів США кожен для підготовки матеріалів про спільну проблематику у відповідних країнах. Фінансування буде надано безпосередньо кожній організації. Це означає, що кожна організація буде сама відповідальна за звітність у своїй країні. У своїх заявках кандидати повинні продемонструвати, що в них є партнери в іншій країні – учасниці проекту. Витрати на подорожі у цій категорії гранту не передбачені, бо передбачається підтримка партнера в іншій країні.

У цій категорії кожен учасник може отримати по 3000 доларів США, разом – 6000 доларів США.

Виробничий нюанс

Кожен мультимедійний пакет необхідно буде готувати та передавати виробничій групі проекту «Сусіди» у двох форматах:

  • «Готова» версія (включає в себе всі повні матеріали на місцевій мові, всі відео з субтитрами у форматі та якості, які підходять для публікації);
  • «Робоча» версія (включає сценарії та вихідники всіх відео та інфографік, всі відео без написів/підписів/субтитрів, інфографіки та інші матеріали у форматах, що редагуються).

2. Хто може подати заявку?

Заявку можуть подавати медіа (друкована преса, радіо, телебачення або онлайн-ЗМІ) та продакшен студії. Також заявки прийматимуться від кваліфікованих фрілансерів, які можуть продемонструвати потужну спроможність забезпечити потрібні результати проекту.

Кожен кандидат може подати до 2-х заявок (по одній в кожній категорії).

Заявники повинні мати:

  • Щонайменше 3 роки досвіду роботи в медіа виробництві та/або роботи в засобах масової інформації;
  • Досвід створення мультимедійних журналістських матеріалів, підтверджений наданими зразками матеріалів (інфографіка, відео, зображення, фоторепортажі, статті, вікторини, відредаговані для публікації тощо);
  • Досвід роботи в інших країнах або з партнерами з інших країн буде великою перевагою;
  • Гнучкість та здатність працювати у стислі строки.

3. Як буде подаватися заявка?

Заявка подається онлайн за допомогою аплікаційної форми, яку ви знайдете за посиланням http://bit.ly/NeighborsApplication. Зверніть увагу, що в аплікаційній онлайн-формі вам необхідно буде описати ідею вашої заявки, а також надати і завантажити бюджет, який можна зробити за таким шаблоном: http://bit.ly/budget_Neighbors.

Заявки приймаються до 15 квітня 2019 року включно.

4. Які розміри бюджету?

Загальний фонд грантів на виробництво міжнародних мультимедійних матеріалів становить 28 000 доларів США. Суми на індивідуальні гранти будуть визначені організаційним комітетом проекту. Сума гранту покриватиме витрати на виробництво, зарплати відрядження творчих груп та інші необхідні витрати.

5. На яку іншу підтримку можуть очікувати заявники?

Міжнародна редакційна колегія Інтерньюз надасть отримувачам гранту редакційну та продакшен підтримку. Відібрані кандидати отримають додаткову допомогу (наприклад, тренінги, більш тісну підтримку з боку національного редактора). Формат підтримки буде залежати від запропонованого продукту та потреб редакції кандидата. Підтримка буде пропонуватися дистанційно/онлайн або на місцях.

6. Що очікується від переможців?

Відібрані кандидати мають створити мультимедійні пакети «Сусіди» відповідно до термінів і концепцій, розроблених та затверджених спільно з «Інтерньюз-Україна» та продюсерами проекту. Зокрема, переможці будуть:

  • Розробляти концепції пакету з наступним обов'язковим затвердженням «Інтерньюз – Україна» та продюсерами проекту;
  • Відправляти творчі групи (потрібну частину команди) у відрядження до країн, що представляють інтерес для роботи над обраними теми (за потреби);
  • Тісно співпрацювати з місцевими та міжнародними продюсерами/наставниками проекту «Сусіди»;
  • Готувати матеріали (зйомка і монтаж відео, написання текстової частини, виготовлення інфографіки та інших компонентів мультимедійного пакету) відповідно до встановлених строків, концепцій та правил брендингу проекту;
  • Подавати виготовлені матеріали на розгляд міжнародному продюсеру проекту.

«Інтерньюз-Україна» отримує право на розміщення і поширення мультимедійних пакетів «Сусіди». Всі мультимедійні матеріали будуть доступні для розміщення/поширення в медіа, які є партнерами проекту.

7. Графік виробництва

Обраним кандидатам буде надано до 3 місяців для підготовки своїх пакетів. Порядок виробництва матеріалів та терміни виконання будуть визначені у партнерстві з організаторами після визначення переможців. Матеріали будуть виготовлені у період з травня 2019 по червень 2020 року.

8. Як відбуватиметься відбір?

Конкурс проводитиметься у два етапи:

  1. Заявники подають початкову заявку онлайн http://bit.ly/NeighborsApplication з коротким описом та поясненням ідей та тем своїх сюжетів/категорій бажаних грантів, попередні бюджети, опис партнерів тощо. Заявки збираються та розглядаються місцевим організаційним комітетом «Інтерньюз-Україна», який відбирає потенційних кандидатів. Початкова заявка подається українською мовою.
  2. Міжнародна відбіркова комісія Інтерньюз розгляне заявки від відібраних потенційних кандидатів, яких «Інтерньюз-Україна» включив у шорт-ліст, та запросить їх подати розширену заявку з більш детальною інформацією про запропонований проект, тему, бюджет і необхідну допомогу від проекту. Такі заявки необхідно буде готувати англійською мовою.

Заявки будуть оцінюватись за такими критеріями:

  • оцінка технічної пропозиції, зокрема повнота заповнення заявки за усіма обов’язковими пунктами (90%);
  • оцінка фінансової пропозиції (10%).

Типові запитання від аплікантів та відповіді

Питання: Чи маємо ми випускати або публікувати наші матеріали, виготовлені за підтримки цього гранту, під брендом «Сусіди»?

Відповідь: Ні, вам не обов’язково випускати в ефір або публікувати свої матеріали з логотипом проекту та брендом «Сусіди».

Питання: Чи маємо ми редакційну свободу у підготовці матеріалів?

Відповідь: Так, обрана медіаорганізація готуватиме матеріали на теми, які цікаві та актуальні для їхньої аудиторії. Команда проекту надасть технічну та редакційну допомогу, якщо це буде необхідно.

Питання: Як будуть опубліковані пакети/матеріали?

Відповідь: Якщо переможцем є ЗМІ, то матеріали можуть бути опубліковані на платформі цього медіа. Якщо переможцем є продакшен студія або фрілансер, то вони можуть співпрацювати з якимось ЗМІ для публікації контенту.

Питання: Для чого потрібно подавати «робочу» версію пакету, матеріали у форматах, що можуть бути редаговані?

Відповідь: Контент - як необроблений, так і готовий до публікації, що випускається в рамках цього гранту буде доступний для всіх учасників проекту. Партнери зможуть повторно публікувати або ретранслювати готовий до публікації контент, в той час як хтось з партнерів може використовувати кілька елементів необробленого контенту, щоб інтегрувати їх у свої сюжети. Контент також може бути перекладений на іншу мову для ретрансляції/повторної публікації. Це дозволить усім партнерам-учасникам проекту отримати доступ до унікального контенту для посилення своїх матеріалів.

Питання: Чи може ЗМІ подати більш ніж одну заявку?

Відповідь: Так, ЗМІ можуть подавати до двох заявок, по одній в кожній із категорій, зазначених в анонсі.

Питання: Як апліканти дізнаються, що вони потрапили до другого етапу відбору? Відповідь: «Інтерньюз-Україна» зв'яжеться з півфіналістами, а також повідомить аплікантів, які не потрапили у другий тур.

Питання: Чи отримають ЗМІ підтримку від Інтерньюз та його партнерів у пошуку та спілкуванні з медіапартнерами в інших країнах для подання спільних проектів?

Відповідь: Інтерньюз та його партнери можуть допомогти засобам масової інформації у пошуку медіапартнерів в інших країнах.

Питання: Яку підтримку може надавати Інтерньюз і його партнери творчим групам під час процесу виробництва?

Відповідь: Інтерньюз і його партнери не зможуть логістично допомогти командам під час їх міжнародних (або будь-яких інших) проектів. Проте надаватимуть (за вимогою) консультаційні поради та підтримку.

Контактна інформація

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до менеджерки проекту Ольги Сушицької, тел. 067 243 63 55, osushytska@internews.ua.

Схожі події та новини

Подія
Тренінг із журналістики рішень: як написати матеріал, який змінить життя громади

15–16 липня у Києві відбудеться тренінг із журналістики рішень.