preloader
Увійти
search-icon

гранти та стипендії

Можливості для медіа: травень 2019

Зібрали для вас свіжу підбірку грантів, конкурсів, стипендій та інших можливостей для журналістів і ЗМІ.

1. Тренінг для фахівців із цифрових комунікацій у Чорногорії

Digital Communication Network http://www.digicomnet.org/ і World Learning запрошують професіоналів цифрової сфери на тренінг «Цифрові інфлюенсери в дії» 18–19 червня 2019 року у Будві, Чорногорія.

Робоча мова – англійська. Особливої уваги приділятимуть темі соціального підприємництва.

Вимоги до кандидатів: бути фахівцем у цифровому просторі (наприклад, аналітиком, підприємцем, журналістом, маркетологом).

Організатори можуть покрити всі витрати на переліт і проживання, для цього потрібно заповнити анкету.

Деталі тут.

Дедлайн: 16 травня 2019 року.

2. Міжнародний семінар для журналістів

Мережа співпраці і розвитку Східної Європи (Cooperation and Development Network Eastern Europe https://www.cdnee.org/) організовує семінар «Критична журналістика у цифрову епоху: доступ до об'єктивної інформації для молоді». Він буде проходити з 2 по 7 липня в Грузії. Журналісти віком від 16 до 35 років можуть подати заявки на участь у цьому семінарі в Грузії.

Серед тем програми – права на цифрову інформацію та нові онлайнові інструменти, які допоможуть поліпшити зв'язок із громадськістю у мережі.

Програма включає теоретичні заняття, роботу в невеликих групах, семінари, дискусії та інші види неформального навчання.

Організатори нададуть обраним учасникам всі необхідні для занять матеріали, забезпечать проживанням та харчуванням, оплатять вартість візи та від 80 до 90 відсотків вартості поїздки. Плата за участь варіюється від 20 до 50 євро залежно від країни.

Деталі на сайті.

Дедлайн: 19 травня 2019 року.

3. Грантовий конкурс з реалізації ініціатив громадянського моніторингу, адвокації та зі сприяння прозорому і підзвітному управлінню

Географія: Грузія

Європейський фонд продовжує надавати грантову підтримку організаціям громадянського суспільства (ОГС) у здійсненні ініціатив з цивільного моніторингу, адвокації та сприяння прозорому і підзвітному управлінню. Для цього Європейський фонд у рамках програми «Залучення та моніторинг заради змін» запрошує зареєстрованих і наявних у Грузії ОГС представити проектні пропозиції.

Метою грантового конкурсу є підвищення інформованої участі громадських груп, ОГС та ЗМІ під час прийняття політичних, соціальних і економічних рішень на місцевому рівні шляхом посилення громадянського суспільства, заохочення моніторингу та оцінок державних реформ, публічних дискусій і співпраці між секторами.

Деталі.

Дедлайн: 23 травня 2019 роки (17:00).

4. Пулітцерівський центр приймає проекти в галузі журналістики даних

Пулітцерівський центр висвітлення криз розглядає проекти в галузі журналістики даних, що стосуються майнового права та права на землю.

Програма зосереджена на даних, що використовують супутникову фотографію, 360-градусні відео, записи з дронів, показники сенсорів, візуалізацію даних, інтерактивні карти або графіки.

Можливі теми проектів:

  • землекористування;
  • права на землі корінних народів;
  • прозорість угод і договорів, пов'язаних з землею;
  • права на використання ресурсів або пересічні права на землю.

Буде вибрано від трьох до п'яти проектів, автори яких отримають гранти.

Деталі.

Дедлайн подачі заявки: 31 травня 2019 року.

5. Конкурс матеріалів на тему захисту від катувань

Географія: Вірменія

Ванадзорський офіс Гельсинської громадянської асамблеї оголошує конкурс журналістських матеріалів, що стосуються ситуації з реалізації абсолютного права на захист від катувань або інших актів жорстокості, нелюдського ставлення, дій або покарань, які принижують гідність громадян.

Можна подавати статті, опубліковані в пресі та мережевих виданнях, а також мультимедійні, радіо і відеоматеріали. На конкурс приймаються матеріали, опубліковані у період з 15 листопада 2018 року по 31 травня 2019 року.

Деталі.

Дедлайн: 31 травня 2019 року.

6. Конкурс для журналістів

Географія: Грузія

У рамках фінансованого Євросоюзом проекту «Сприяння і моніторинг пенітенціарних і пробаційних реформ при залученні громадянського суспільства», Південнокавказький регіональний офіс оголошує конкурс для журналістів. Він спрямований на виявлення найкращих робіт на тему досягнутого прогресу, наявних тенденцій і викликів у процесі реформ у пенітенціарній системі та системі пробації.

Метою конкурсу є підвищення обізнаності суспільства про реформи в пенітенціарних і пробаційних системах шляхом надання ЗМІ більшої кількості інформації та підвищення підзвітності політичних інституцій, які приймають рішення, у процесі розробки цієї політики.

У конкурсі можуть взяти участь представники всіх наявних у Грузії теле-радіо, друкованих та онлайн-ЗМІ.

Деталі.

Дедлайн: 31 травня 2019 року.

7. Стажування від Digital Communication Network Fall 2019

У межах програми фахівці з комунікації зможуть пройти стажування у некомерційних, недержавних, громадських організаціях, медіа, а також в університетах на території США.

Програма розроблена фахівцями у сфері інформаційних технологій з метою об'єднати їхні можливості з курсом громадських, цивільних і некомерційних організацій для досягнення загальних цілей і поширення інформації про них.

Організатори покривають усі витрати і виплачують стипендію.

Для участі необхідно продемонструвати досвід роботи в медіаорганізаціях, комунікаційних компаніях, НГО, бути розробником електронного уряду або брати участь у громадських рухах.

Деталі.

8. Гранти від Filmmakers Without Borders

Початківці і досвідчені автори документальних фільмів можуть подати заявки на гранти.

Організація Filmmakers Without Borders пропонує гранти на роботу над художніми, документальними та експериментальними проектами, а також проектами у сфері нових медіа, які перебувають на різних етапах підготовки. Суми варіюються від $100 до $5 000 і можуть бути використані на оплату підготовчого періоду, виробництва, постпродакшену і подачі заявок на фестивалі. Заявники повинні представити різні матеріали, включаючи проектні пропозиції та відеоесе.

Деталі.

Дедлайн: 1 червня 2019 року.

9. Стипендія ім. Вацлава Гавела для журналістів із країн Східного партнерства

Мета стипендії імені Вацлава Гавела – підтримка перспективних журналістів з країн, де є проблеми з незалежними ЗМІ. Заявка включає інформацію про учасника/учасницю, мотиваційний лист, три приклади робіт, два рекомендаційних листи, резюме та «Листи Вацлава Гавела».

Взяти участь можуть журналісти з Білорусі, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, України, а також Росії.

Стипендіати, які пройдуть відбір, стажуватимуться протягом шести місяців (з 18 листопада 2019 року по 26 червня 2020 року) у редакції головного офісуРадіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) у Празі та співпрацюватимуть з досвідченими журналістами.

Деталі.

Дедлайн: 2 червня 2019 року.

10. Молодіжний Форум європейських ініціатив у Нанті, Франція

Nantes Creative Generations запрошує на Форум із солідарності, захисту навколишнього середовища, творчої співпраці та розвитку відносин між громадянами Європи.

Форум буде проходити 23-26 жовтня у Нанті, Франція.

Протягом 4-х днів учасники та учасниці віком від 18 до 30 років зможуть презентувати проект чи ініціативу, а також працювати з локальними проектами (зокрема, транскордонними) на європейському рівні.

Робоча мова – англійська. Усі витрати оплачують організатори.

Деталі.

Дедлайн: 3 червня 2019 року.

11. Премія ім. Рорі Пека для відеожурналістів

Заявки на отримання цієї премії можуть подати відеожурналісти-фрілансери, які висвітлюють міжнародні новини та поточні події. Фонд ім. Рорі Пека був заснований у 1995 році – два роки потому, як відеожурналіста Рорі Пека убили в Москві під час зйомок. Премію ім. Пека вручають позаштатним відеожурналістам у трьох категоріях: новини, сюжети і премія Sony Professional Impact Award.

У всіх категоріях передусім зважають на якість операторської роботи, але також оцінюють репортерську майстерність, ініціативи та амбіції проекту.

На конкурс приймаються роботи, які вийшли в ефір (на телебаченні, в інформаційних агентствах і визнаних онлайн-виданнях) у період з 1 липня 2018 по 31 травня 2019 року.

Роботи іншими мовами повинні супроводжуватися докладним описом та субтитрами англійською.

Деталі.

Дедлайн: 5 червня 2019 року.

12. Грантовий конкурс для популяризації скорочення і сепарованого збору твердих відходів

Географія: Грузія

Програма WMTR II Агентства міжнародного розвитку США (USAID), Технологія управління відходами в регіонах, Фаза II (USAID WMTR II), яку здійснює CENN, оголошує грантовий конкурс для непідприємницьких (некомерційних) юридичних осіб, які будуть займатися діяльністю, спрямованою на популяризацію скорочення освіти і сепарованого збору твердих відходів (пластмаса, папір, скло, алюмінієві банки) і впровадження таких підходів.

Грантовий конкурс передбачає реалізацію активностей, які сприятимуть підвищенню обізнаності населення цільових регіонів про те, чому важливо менше продукувати тверді відходи та розділяти їх, а також запропонують бенефіціарам конкретні системи для реалізації цих питань і сприятимуть впровадженню цих підходів.

Деталі.

Дедлайн: 14 червня 2019 року (18:00).

13. Стипендія Logan Nonfiction

Logan Nonfiction Program приймає заявки на участь у стипендійній програмі, яка буде тривати з жовтня по грудень в Інституті глобального блага ім. Кері, Ренсселервілль, штат Нью-Йорк. На цю стипендійну програму можуть подати заявки журналісти, автори документальних фільмів, фотографи і творці мультимедіа, що працюють над об'ємними, глибокими документальними проектами.

Програма спрямована просувати демократію за допомогою підтримки незалежних журналістських розслідувань. Кандидати повинні представити заявку та ідею проекту на соціально важливу тему, пов'язану з політикою, охороною здоров'я, екологією, правами людини або правосуддям. Організатори надають проживання, харчування та консультаційну підтримку терміном до 10 тижнів.

Деталі.

Дедлайн: 15 червня 2019 року.

14. Семінар для молодих журналістів зі Східної Європи, Центральної Азії M100 Young European Journalists Workshop 2019

Заявки на участь у цьому семінарі можуть подати журналісти віком від 18 до 26 років з Європи і країн Східного партнерства (України, Молдови, Грузії, Білорусі, Вірменії, Азербайджану), а також Росії.

Семінар молодих європейських журналістів М100, організований за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини і Deutsche Welle, триватиме з 9 по 18 вересня у Потсдамі та Берліні, Німеччина.

Тема семінару: «Читання в цифровому світі - інноваційна журналістика».

Програма включає як теоретичні, так і практичні заняття. Зацікавлені журналісти мають представити ідею проекту, над яким вони планують працювати.

Деталі.

Дедлайн: 16 червня 2019 року.

15. Стипендії на відвідування літньої школи з журналістики розслідування для учасників із країн Балтії, Східної Європи

Заявки на отримання стипендії на участь у цій школі можуть подати журналісти з країн Балтії та Східного партнерства.

Літня школа з журналістики розслідування, організована Центром медіадосліджень у SSE Riga, відбудеться 14-17 серпня у Ризі, Латвія.

Серед тем тренінгу: редагування, радіо і подкастинг, візуалізація, пошук в інтернеті, висвітлення тем організованої злочинності і корупції та ін.

Основний доповідач – Керол Кадвалладр, журналістка, автор розслідування діяльності Cambridge Analytica.

Плата за навчання становить 350 євро. Учасники з країн Балтії і Східного партнерства можуть подати заявки на отримання стипендій, що покривають витрати на навчання та проживання.

Деталі.

Дедлайн: 21 червня 2019 року.

16. Конкурс грантів Посольства Болгарії в Україні

Географія: Україна

Цілі та пріоритети конкурсу:

  • підтримка освітніх установ, зокрема шляхом підвищення якості освіти дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами;
  • збереження культурного розмаїття шляхом сприяння міжкультурному діалогу, культурному обміну та реконструкції культурних центрів;
  • сприяння підприємництву шляхом підвищення потенціалу державних і місцевих установ, що підтримують розвиток малого і середнього бізнесу;
  • сприяння свободі ЗМІ та плюралізму.

Учасники конкурсу: громадські організації, освітні установи, медіа.

Сума гранту: від $ 2800 до $ 40000.

Деталі.

Дедлайн: 28 червня 2019 року.

17. Міжнародний творчий конкурс Оpen Eurasia

Оpen Eurasia – щорічний міжнародний творчий конкурс, який проходить серед письменників, поетів, перекладачів, ілюстраторів, відеографів, журналістів. Призовий фонд становить $31 000. Переможці конкурсу можуть безкоштовно видати книгу в рамках однієї з 10 премій, заснованих у Лондоні в 2019 році. І не тільки видати, але й провести її презентацію як в рамках Open Eurasian Book Forum & Literature Festival у 2020 році, так і на інших майданчиках по всій Євразії.

Роботи приймаються онлайн російською, англійською, українською, киргизькою, узбецькою, таджицькою, білоруською мовами - залежно від категорії.

На конкурс можна подати по 1 роботі у кожній із зазначених категорій і підкатегорій: проза, мала проза, поезія, літературний переклад, ілюстрація, відеофільм, публіцистика.

Деталі.

Дедлайн: 15 вересня 2019 року.

18. Конкурс міні-грантів на підготовку Міжрегіональних розслідувань

Географія: Україна

Цілі та пріоритети конкурсу:

  • підтримати незалежних журналістів у викритті корупційних схем, політиків і чиновників, які неправомірно використовують своє становище в різних сферах суспільно-політичного життя країни;
  • сприяти об'єднанню журналістів-розслідувачів з різних областей України, а також посилити їх співпрацю та обмін досвідом;
  • посилити незалежність й об'єктивність роботи журналістів у їхній антикорупційній діяльності;
  • привернути увагу громадськості до корупції в органах влади всіх рівнів і всіх регіонів.

Учасники конкурсу: журналісти і медіа в Україні.

Сума гранту: 30 тис. грн.

Деталі.

Дедлайн: 1 листопада 2019 року.

Добірку створено на основі щомісячного бюлетеня Funds4Media, що інформує про гранти, стипендії, школи та тренінги для видань і журналістів Східного Партнерства.Повний перелік можливостей можна знайти в оригіналі бюлетеня.

Схожі події та новини

Подія
Журналістика рішень: як писати про реформи у час COVID-19

ГО «Інтерньюз-Україна» відкриває набір на дводенний вебінар (4 та 5 лютого 2021). На ньому учасники не лише дізнаються про нові підходи й тренди в журналістиці рішень, але й зможуть взяти участь у конкурсі та отримати стипендію на створення матеріалу.

Подія
Антибот: як викривати інформаційні маніпуляції?

Запрошуємо на тренінг 18–20 листопада журналістів, викладачів на факультетах журналістики, а також аналітиків, які займаються темами інформаційних протистоянь.

Подія
Тренінги з журналістики рішень: Як написати матеріал, що змінить життя твоєї громади

У листопаді в Києві відбудуться тренінги з журналістики рішень. Якщо маєте бажання не просто писати, а й впливати на зміни у громаді своїми журналістськими матеріалами, реєструйтеся!