preloader
Увійти
search-icon

#ЖиттяСпочатку

Наша позиція щодо негативних коментарів про інсталяцію «Вмісти своє життя у валізу»

10 травня у Музеї історії Києва відбулося офіційне відкриття інтерактивної інсталяції «Вмісти своє життя у валізу». Завдяки ініціативі відвідувачі отримали змогу зануритися у досвід понад 1,5 млн українців з Криму та Донбасу, які були змушені покинути рідні домівки і почати #ЖиттяСпочатку. Подія отримала широке висвітлення у медіа (1+1, Українська служба BBC, 5 канал), а також багато схвальних згадок у соцмережах. Однак, у коментарях до матеріалів про інсталяцію деякі Facebook-користувачі (переважно – переселенці з Донбасу) почали звинувачувати організаторів у спекуляціях на трагедії та у недоцільності висвітлення цієї теми в інтерактивному форматі.

З цього приводу ми хотіли б наголосити на наступному:

Цільова аудиторія проекту – жителі великих мирних міст України, які, на щастя, не мають досвіду вимушеного переселення. В описі інсталяції вказано, що ми не радимо проходити її переселенцям через пережитий травматичний досвід.

Ми свідомі того, що не можемо повною мірою передати увесь біль та жах, який пережили ВПО. Наша мета – мовою мистецтва та емоцій викликати співчуття та сприяти порозумінню українців з новими сусідами. Адже згідно з останнім дослідженням Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 150 000 ВПО стикалися з дискримінацією через статус переселенця. Тільки у Києві, 57% переселенців відзначили, що зазнають труднощі з орендою житла, а 80% орендодавців, у свою чергу, висловили недовіру до ВПО. Лише 15% ВПО мають власне житло, порівняно з часткою в 94% по Україні загалом .

«Часто людські історії перетворюються на статистику, якою складно викликати співпереживання. А коли через такі мистецькі підходи ви відчуваєте на собі, як воно – бути переселенцем, то це і є та глибинна річ, яка торкається людини та впливає на її ставлення до проблеми», – зазначив Алім Алієв з «Кримського дому» на відкритті інсталяції.

Концепція проекту обговорювалася з ключовими громадськими організаціями, які опікуються проблемами ВПО. Серед них: «Восток-SOS», «Донбас СОС», «Радник з питань ВПО», «Кримський дім».

Ще однією метою проекту є включення проблем переселенців у порядок денний медіа. Адже ця тема все рідше з’являється в інформаційному просторі України. Це, в свою чергу, викликає у суспільстві хибне переконання, що проблеми переселенців уже вирішені. На відкритті інсталяції ми зібрали представників ГО, Мінсоцполітики та самих переселенців, які ділилися своїми історіями та роздумами про те, що держава та суспільство можуть зробити для ВПО. Детальніше про відкриття інсталяції читайте за посиланням (там є і відеотрансляція заходу). За результатами цієї події ми отримали понад 20 медіа матеріалів на онлайн-ресурсах, телебаченні та радіо.

За перші три дні інсталяцію відвідали 260 киян та гостей міста. У Книзі відгуків вони діляться враженнями від побаченого та відчутого. Нижче – лише деякі з відгуків (фото цих дописів з Книги можна переглянути за посиланням).

«Возможно, когда-то, это все закончится. Но только если мы будем все вместе. Спасибо за эту инсталляцию».

«Прониклась ситуацією людей, що опинилися у показаному становищі. Біль за людей пронизує до сліз».

«Просто дякую. Дуже дякую. До сліз».

«Вдячна організаторам за таку інсталяцію, яка дає можливість всім побути на місці таких людей, зрозуміти і відчути все на собі».

«Дуже пізнавальне відео. Допомогло поглянути на деякі речі з іншого боку».

«Проект меня впечатлил до самого сердца, растрогал, возбудил непомерное сострадание к нашим людям, которые подверглись той нелегкой, непростой жизненной ситуации – вынужденному переезду. Я желаю 1,5 миллиону людей – счастья, терпения, надежды на самую лучшую жизнь. Самое страшное позади».

«Дуже зворушливо і важливо для кожного. Дякую, що робите такі речі і змінюєте людську свідомість на краще!»

«Дуже цікаво, дуже співчуваю вам людям, яких спіткала ця доля».

«Мне очень понравилось, что в нашей стране показывают проблемы переселенцев для того, чтобы киевляне могли сопереживать и почувствовать на себе похожие чувства с переселенцами».

«Чудова інсталяція! Потрібна кожному громадянину України. Бо не вистачає зараз у суспільстві співчуття та взаєморозуміння. Саме це врятує нас! Саме це врятує Україну!»

«Дуже боляче дивитися цю виставку. Страшно, що з часом люди справі уживаються в будь-яких умовах і ми забуваємо, що це вже п’ятий рік війни».

«Это как выстрел в тишине. Нагадування про те, що безпечне життя може закінчитися в любий момент і потрібно бути добрими до людей, які пережили важкі часи. Дякую».

«Думаю, важливо привертати увагу до таких тем саме за допомогою “переживання ситуації’’. Круто, що саме така виставка проходить, і варто привертати до неї більше уваги населення».

«Неймовірні враження. Дуже важливо відвідати даний захід людям, які негативно ставляться до ВПО, які загалом не розуміють в чому справа».

Після Києва проект буде представлений у Львові (4–23 червня) та Одесі (11–31 липня). Ми відкриті до конструктивних пропозицій, які допоможуть покращити інсталяцію та зробити її дієвішою для досягнення поставлених цілей. Будь ласка, надсилайте ваші думки Дмитру Зінчуку dzinchuk@internews.ua та Катерині Богуславській kboguslavska@internews.ua.

Схожі події та новини

Подія
У Львові відкриється інсталяція «Вмісти своє життя у валізу»

Інтерактивна інсталяція пропонує жителям Львова зануритись у досвід 1,5 млн вимушених переселенців з Криму та Донбасу.

Подія
Відкриття інтерактивної інсталяції про вимушене #ЖиттяСпочатку – Львів, 4 червня

У Львові відкриється інтерактивна інсталяція «Вмісти своє життя у валізу».

Подія
Відкриття інтерактивної інсталяції про вимушене #ЖиттяСпочатку

Запрошуємо представників медіа, громадських організацій та усіх зацікавлених на офіційне відкриття інсталяції «Вмісти своє життя у валізу»: 10 травня, Музей історії Києва.

Подія
У Києві відкриється інтерактивна інсталяція про вимушене #ЖиттяСпочатку

Двокімнатна інсталяція «Вмісти своє життя у валізу» пропонує жителям Києва зануритись у досвід понад 1,5 млн вимушених переселенців з Криму та Донбасу.