preloader
Увійти
search-icon

медіаграмотність

Як протистояти пропаганді і дбати про медіагігієну: в Краматорську відкрили «Пропагандаріум»

23 травня у Краматорську стартував проект, присвячений питанням протидії російській пропаганді та маніпуляціям. Інформаційно-просвітницька інтерактивна виставка «Пропагандаріум» популяризує питання медіаграмотності і навичок критичного мислення серед широкої аудиторії. Причому робить це у легкій та розважальній формі.

У відкритті інсталяції взяли участь регіональні медіа, представники Донецької ОДА та громадські активісти. Гості виставки отримали унікальний досвід: пройшли через «кімнату пропаганди», познайомилися з єдиним у світі фейкологом – лікарем Пігулком, діагностували рівень «кісєльових» у себе в крові та отримали інформаційний детокс.

«До інформації треба ставитися як до свого здоров'я. Так само, як ми чистимо зуби щодня і приймаємо душ, займаємося гігієною власного тіла, так само ми маємо займатися гігієною власних мізків», – зазначив на відкритті Костянтин Ромашко, заступник директора європейських проектів ГО «Інтерньюз-Україна».

Організатори інсталяції переконані, що боротися з інформаційною війною – це як боротися з курінням. Не можна заборонити різні потоки інформації, бо ми живемо в світі свободи інформації, але можна навчитися усвідомлювати їхній шкідливий вплив.

«Ця виставка є дуже актуальною для населення Донецької області, оскільки ми найбільше піддаємося інформаційним впливам РФ. Ми серйозно програємо нашим опонентам в інформаційній війні, і головне завдання сьогодні – навчити людей критично сприймати інформацію, перевіряти джерела, протистояти маніпуляціям», – зазначив Ігор Стокоз, заступник голови Донецької ОДА на відкритті.

Російська пропаганда – це не лише фейкові новини та пряма дезінформація. Наш ворог використовує витончені прийоми, які не завжди легко розпізнати: перебільшення, спотворення, виривання з контексту, емоційна атака тощо. «Пропагандаріум» наочно демонструє цей складний феномен з прихованими симптомами і радить, як не піддатися руйнівним впливам.

Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін зазначив: «70–80% населення України отримують інформацію з телеканалів і відповідно вірять у ту реальність, яку транслюють на телебаченні. Отже, формування контенту та його донесення до цільової аудиторії є вкрай важливими складовими роботи в інформаційному полі. Саме такі експериментальні проекти, як «Пропагандаріум», з нестандартним підходом, з елементом розваги, звертають увагу людей на питання медіаграмотності, і таким чином ми досягаємо необхідного просвітницького ефекту».

Дмитро Золотухін також дав кілька порад відвідувачам: «Коли ви споживаєте інформацію з телебачення або Інтернету і відчуваєте якусь емоцію – гнів або розпач, то будьте певні, що вами намагаються маніпулювати. Не варто емоційно реагувати, необхідно зупинитися на 20–30 секунд, замислитися – і тоді вмикається аналітичне мислення. Якщо ви зупинилися і не відреагували емоційно одразу – ви вже перемогли того, хто намагається вами маніпулювати».

Дивіться повний фотозвіт з відкриття за посиланням.

Інсталяція працюватиме у Краматорську (Geek Bunker, вул. Марата, 8) до 12 червня (щодня, окрім понеділків, 10:00–18:00), після чого буде представлена в Одесі (18 червня–8 липня) та Запоріжжі (16 липня–6 серпня).

Проект реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках «Медійної програми в Україні», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Схожі події та новини

Подія
Антибот: як викривати інформаційні маніпуляції?

Запрошуємо на тренінг 18–20 листопада журналістів, викладачів на факультетах журналістики, а також аналітиків, які займаються темами інформаційних протистоянь.

Подія
Відкриття VR-інсталяції «Пропагандаріум» – Одеса, 13 серпня

13 серпня в Одесі відбудеться відкриття інтерактивної інсталяції «Пропагандаріум» в Одесі. Запрошуємо медіа, представників ГО та всіх охочих.

Подія
«Пропагандаріум»: фейколог Пігулко запрошує на прийом

Чи стане вам сил засвідчити на практиці, що – #НеВедуся на маніпуляції – це про вас? Відвідайте інтерактивну інсталяцію у Краматорську, Одесі та Запоріжжі.