preloader
Увійти
search-icon

Збірка есеїв українських інтелектуалів

Україна в історіях та оповідях

виклик

Іноземці досі замало знають про Україну: як розповісти їм більше про наше минуле й сучасне?

Якою світ бачить Україну? Чи розуміє нашу строкату історію? Чи готовий почути нашу колективну біографію?

Навіть після подій Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013–2014 років Україна залишається невідомою для більшості іноземців. Їм непросто зрозуміти сучасний контекст, яким живе наша країна, дослідити українську історію та культуру.

рішення

Підготовка збірки, в якій відомі українські письменники та інтелектуали розповідають про Україну світові

Шістнадцять невеликих за обсягом есеїв, роздумів та інтерв'ю стали основою для книжки «Україна в історіях та оповідях. Збірка есеїв українських інтелектуалів». У фокусі — рефлексії щодо українського минулого та сучасного. Які травми не дають нам відірватися від минулого? Які сподівання ведуть нас у майбутнє? Якою є наша колективна біографія?

Вибір авторів для книжки невипадковий. Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Ярослав Грицак, Лариса Денисенко, Андрій Бондар, Гаська Шиян — імена, які автоматично підвищують цінність кожної збірки, в якій є їхні тексти. Відомі світовим читачам, вони змогли розповісти про Україну мовою, зрозумілою для іноземної авдиторії.

результат

Презентація книги у Європі та Україні: вона доступна для безкоштовного завантаження українською та англійською мовою в електронних форматах

Презентація книги у 9-ти містах Європи ще більше наблизила її до свого читача. Мешканці Лондона, Парижа, Берліна, Брюсселя, Страсбурга, Варшави, Франкфурта-на-Майні, Франкфурта-на-Одері та Києва мали нагоду поспілкуватися з авторами та отримати свій друкований примірник. Інформаційна кампанія #UkraineStories охопила понад 120 тисяч користувачів у Facebook та Instagram.

Крім цього, аби «Україну в історіях та оповідях» прочитали якомога більше людей, збірка є безкоштовною, доступною в електронних форматах одразу двома мовами: англійською (PDF, EPUB, MOBI) та українською (PDF).

«Книга дійсно дає читачу "пакет окулярів", адже кожен автор пише тут про Україну під своїм кутом зору. Вона може слугувати теоретичним вступом до України, що згодом доповнюватиметься зустрічами з українцями, їхніми історіями та місцями», – йдеться у рецензії на ресурсі New Eastern Europe.

Авторам вдалося знайти потрібні «ключики», аби кожному читачеві відгукнулося щось своє. Звичайно, українським поціновувачам нон-фікшн літератури контекст книжки близький та зрозумілий.

«Читаю "Україна в історіях та оповідях" і думаю: чому, за що я так довго була позбавлена відчуття, що можна поважати власну країну. Чому історію України всеньке життя мені розповідали так, що любити її доводилось всупереч цим розповідям. Таке собі внутрішнє "вірую, бо абсурдно". Коли вишукуєш дрібки любові у найменших скалочках, у непрямих згадках, у натяках і колекціонуєш їх, як в дитинстві вкладиші від "Love is..." в металевій коробці з-під льодяників, можеш перерахувати на пальцях однієї руки і знаєш всі на пам'ять» — пише у своєму відгуку на Facebook освітянка Валентина Мержієвська.

Книга сподобалась читачам у Європі та Україні. А, отже, головна ідея проєкту ­– популяризація ідей провідних українських інтелектуалів та письменників, які розповідають про Україну іноземній аудиторії, — успішно втілена в життя.

Збірка була підготовлена та побачила світ за фінансової підтримки Українського культурного фонду в рамках проєкту «Розуміти Україну: популяризація голосів українських інтелектуалів у світі».