preloader
Увійти
search-icon

Мобільний сторітелінг

Історії з України

У вересні 2020-го року ГО «Інтерньюз-Україна» та англомовне медіа UkraineWorld запустили проєкт мобільного сторітелінгу «Історії з України», що фінансується Міжнародним фондом «Відродження».

Цим проєктом ми намагаємося зруйнувати усталені стереотипи та негативні уявлення про Україну за її межами. Для багатьох іноземців Україна — це війна, корупція, бідність, Чорнобиль. «Stories from Ukraine» має розірвати такі асоціації за допомогою відеоісторій про людей та ініціативи, що трансформують Україну. Наше завдання — створити нові асоціації, що Україна — це передусім люди, вільні й ініціативні: прогресивна молодь, розвиток технологій, антикорупційні та екологічні ініціативи, захист прав людини, боротьба й успіх. Саме про них ми розповімо у 40 відео, які плануємо створити у межах проєкту. Частина відеоісторій вже доступна для перегляду.

Одна з історій із серії Stories from Ukraine розповідає про ветеранку Юлію Кіріллову, яка допомагає жінкам-воїнам повернутися до мирного життя. У серпні 2014-го року війна на Донбасі забрала життя її чоловіка. Це спонукало 21-річну дівчину вирушити на передову. Юристка за освітою, Юлія опікувалася веденням канцелярії, була гренадеркою, медсестрою і навіть водієм швидкої. Повернувшись з Донбасу, ветеранка стала співзасновницею «Жіночого ветеранського руху». Своєю діяльністю Юлія допомагає посестрам по війні адаптуватися до мирного життя, а також формувати пам’ять про жінок, яких забрала війна.

«Stories from Ukraine» розповідають про людей, які попри нелегкі обставини змогли відбудувати своє життя. Ось історія про жінок, які об’єдналися і розпочали власну справу – відкрили ферму. У 2014-му Катерина Тарасенко була змушена покинути своє рідне місто на Луганщині та переїхати до невеликого села у Львівській області. Там вона познайомилася з Катериною Ільків, молодою вдовою з трьома дітьми. Дві Катерини розпочинали свою справу, маючи у господарстві лише одну козу. Зараз жінки орендують будівлю колишньої радянської ферми, де тримають багато худоби та виготовляють різноманітні сири. Сьогодні вони мріють про власне приміщення та розширення справи.

Історія про музей у темряві «Третя після півночі» розповідає про виклики, з якими стикаються незрячі люди. Музей поводить екскурсії у суцільній темряві. А щоб по-іншому відчути зовнішній світ, відвідувачам пропонують у супроводі незрячого гіда прогулятися містом з пов’язкою на очах і білою тростиною. Музей «Третя після півночі» допомагає людям не лише отримати новий для себе досвід, а й показує проблеми та перешкоди, які незрячі люди долають щодня.

У межах проєкту від ГО «Інтерньюз-Україна» провела тренінг із мобільної журналістики. Його учасники отримали можливість виграти гранти на створення власних відеоісторій з регіонів. Найкращі роботи були опубліковані на сторінках UkraineWorld у Twitter та Facebook.

У серії Stories From Ukrainian Regions можна знайти відео про літнього художника з Донецька, який був змушений переїхати до Корсунь-Шевченківського, але зміг врятувати свої картини й продовжив малювати.

Авторка з Дніпропетровської області розповіла про священика, який суттєво змінив життя депресивного села на краще. Історія з Київщини показує родину, яка перетворила свою любов до сирів у сімейний бізнес.

Докладніше ознайомитися із серією відео Stories From Ukraine можна на FB-сторінці UkraineWorld та на YouTube-каналі Internews Ukraine.