preloader
Увійти
search-icon

проекти

Зроби свій Фейсбук чистим: проект TrollessUA

ГО «Інтерньюз-Україна» запускає проект TrollessUA для виявлення та блокування підозрілих профілів в українському сегменті Facebook, які активно коментують, використовуючи мову ненависті та образ, маніпулюють категорією «патріот» та водночас масово поширюють фейки. Боротися з такими Facebook-тролями буде Команда КіберЕльфів, учасником якої може стати кожен охочий: https://trollessua.org/.

За допомогою волонтерів-кіберельфів буде сформована база даних акаунтів, які характеризуються описаною вище поведінкою. Після цього «Інтерньюз-Україна» звернеться зі скаргою до Facebook з наполегливим проханням додатково перевірити та заблокувати такі профілі. З метою зменшення кількості жертв маніпуляцій у мережі, «Інтерньюз-Україна» розробить спеціальне розширення для Google Chrome, яке після запуску маркуватиме акаунти «тролів», що внесені до бази даних. Таким чином, користувачів попередять про небезпеку інформаційних маніпуляцій.

Усі зареєстровані КіберЕльфи пройдуть спеціальний інструктаж перед пошуковою операцією у Facebook, який допоможе волонтерам зрозуміти, де шукати та як розпізнавати так званих FB-тролів. Для спрощення процесу налаштування спеціального розширення для Google Chrome, яке маркуватиме тролів у соцмережі, буде створено навчальне відео, яке допоможе українським користувачам FB ефективно використовувати цей інструмент.

«У зв’язку з передвиборчою кампанією тролі активізувалися, стали більш агресивними і, відповідно, небезпечними. Відомо, що різні політичні сили використовують тролів для просування певних ідей, протидії аргументам опонентів, створення ілюзії великої кількості прихильників. Тому, чим більше тролів та ботів ми виявимо та знищимо за допомогою TrollessUA, тим менше українських користувачів стануть жертвами їхніх маніпуляцій», – зазначає Павло Бєлоусов, експерт з питань інформаційної безпеки ГО «Інтерньюз-Україна», консультант Digital Security School 380.

Ми переконані: маніпуляторам, пропагандистам, фейковим акаунтам та ботофермам – не місце в нашому онлайн-просторі. Тому запрошуємо долучатися до команди відчайдушних та рішучих КіберЕльфів, які йдуть війною на Facebook-тролів. За лінки на акаунти тролів кожному КіберЕльфу нараховуються ельфокоіни, які, в свою чергу, можна буде обміняти на сучасний PowerBank.

Щоб бути в курсі останніх новин проекту, радимо підписатися на його Facebook-сторінку.

Ініціатива організована на основі молдовського проекту Trolless. В Україні ініціатива реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.