preloader
Увійти
search-icon

Медіалайфхак

Як журналістам-початківцям самостійно редагувати власні тексти

Яке ж чудове відчуття — нарешті дописати історію та відправити її на фінальний огляд. Зазвичай редактор вносить незначні корективи, а от суттєвіші втручання можуть зашкодити автентичності первинного матеріалу.

Як покращити свій текст та мінімізувати правки редактору? Зібрали для вас добірку корисних порад!

ЗАВЖДИ читайте вголос

Щоразу, коли закінчуєте писати історію, перечитуйте її вголос.

Прочитавши тексту уголос, ви зможете виявити приховані помилки. Наприклад, хибне вживання схожих слів, що мають абсолютно різне значення. Журналіст Стів Баттрі розповідає, як одного разу в статті про посуху він написав про споживання води (water consumption) замість збереження (water conservation).

Прослуховування історії допоможе зрозуміти, як її сприйматиме читач. Чи добре вона звучить? Чи є завеликі речення, які складно сприймати? Можливо, у тексті зачаїлися немилозвучні конструкції? Прочитайте вголос — й отримаєте відповідь. А завдяки функції «читання вголос» від Microsoft Word ви зможете перевтілитись у роль слухача.

Почніть із найважливішого

Якщо матеріал терміновий, спочатку редагуйте найважливіше. Приберіть незначні помилки, перевірте орфографію, написання власних назв, імен, заголовків та інших речей, які впадають в око.

Перевіряйте орфографію

Для перевірки правопису є чимало доступних онлайн-програм, наприклад, OnlineCorrector, Language tool та r2u.org.ua.

Але й на доброго коня буває спотикачка: деякі з помилок, на які вказують програми, можуть виявитися хибними. Тож не перекладайте всю відповідальність на комп'ютер, а для перевірки спірних моментів правопису скористайтеся словником.

Працюйте над граматикою та словниковим запасом

Граматичні помилки — це те, що найбільше дратує читачів.

Для покращення граматики потрібно багато часу, але хороша база та широкий словниковий запас — must для створення якісного матеріалу.

Редактор The Baltimore Sun Джон Макінтайр рекомендує думати про ваших читачів щоразу, коли ви публікуєте матеріал або подаєте його на перевірку.

«Читачеві байдуже, як наполегливо ви працювали, під яким тиском ви перебуваєте чи наскільки добрі ваші наміри», — пише Макінтайр. «Читач бачить продукт, онлайн чи друкований; якщо продукт має неакуратний вигляд, читач сформує та, ймовірно, висловить погану думку про нього».

Вчіться об'єктивно сприймати власний матеріал

Можливо, це буде складно, але під час самостійного редагування важливо виходити за межі власної голови.

Щоразу, коли ви перечитуєте текст, мозок усе більше запам'ятовує, а отже — сканує по пам'яті. Є декілька способів, які допоможуть побачити текст по-новому:

  • прочитайте текст уголос;
  • замініть шрифт, його розмір і колір, тло, внесіть будь-які радикальні зміни, які змусять ваш мозок сповільниться, перестати ковзати текстом і сприйняти його по-іншому;
  • рухайте курсором, читаючи кожен наступний рядок;
  • прочитайте текст із кінця;
  • роздрукуйте та читайте з паперу — доведено, що мозок по-різному сприймає текст на папері та екрані.
Зробіть перерву перед фінальним оглядом

Ще одне явище, яке не дає побачити власні помилки в тексті, — авторська сліпота. При чому для нашого мозку це цілком нормально. Як із нею боротися? Зробіть перерву від тексту та займіться чимось іншим. Редактор Марк Аллен розповідає про своє золоте правило роботи з текстом: «Як тільки я думаю, що він (текст) готовий до публікації, я чекаю приблизно 10 секунд і читаю його ще раз».

Не ускладнюйте

Намагайтеся не вживати зайвих слів, які не несуть жодного значення. Якщо слово можна прибрати, і при цьому суть речення не зміниться, — сміливо це робіть! Уникайте складних конструкцій і незрозумілих слів, проста мова завжди легше засвоюється.

Будьте послідовними

Перевіряйте, чи не використали ви одні й ті ж слова в різних регістрах або правописі. Якщо одного разу написали "iPhone", наступного не можна написати  «iphone». Дотримуйтеся одного стилю написання повторюваних слів у тексті. Для перевірки вам може допомогти простий інструмент — Ctrl + F на ПК або Cmd + F на Mac.

Підготовлено за матеріалами: