preloader
Увійти
search-icon

Відсіч російській агресії

Ситуація в містах, що найбільше постраждали від ворога

На тлі невибіркового бомбардування Росією мирного населення та цивільної інфраструктури України міста, які опинились в епіцентрі російсько-української війни, закликають Захід створити безпольотну зону над територією України. Проблеми із постачанням продуктів та медикаментів, перебої в роботі комунальних служб та постійні порушення агресором домовленостей про гуманітарні коридори ставлять ці громади під загрозу гуманітарної катастрофи.

Такими висновками поділилися з міжнародними медіа представники громад, які постраждали від російсько-української війни, під час онлайн-конференції, проведеної 9 березня Міністерством громад та територіального розвитку України за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна». Центральною темою заходу були виклики, що стоять перед українськими громадами під час війни Росії проти України.

Відеозапис заходу

Міжнародні медіа отримали інформацію про обстріли Росією українських міст, військові злочини російської армії та порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права з перших вуст, а саме від Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, заступника мера Маріуполя Сергія Орлова, мера Харкова Ігоря Терехова, голови Мереф’янської громади Веніаміна Сітова, мера Сум Олександра Лисенка, мера Тростянця Сумської області Юрія Бови та мера Житомира Сергія Сухомлина. Також усі спікери закликали міжнародну спільноту до створення безпольотної зони над Україною, оскільки це єдиний спосіб зупинити нелюдські обстріли українських міст, які вже спричинили загибель мирних українців.

Зокрема, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишовзазначив, що «з першого дня війни основний удар прийняли на себе українські міста, які зазнали нищівних авіаударів по жилих районах, інфраструктурі життєзабезпечення. Як наслідок - багато жертв серед цивільного населення, гуманітарні проблеми». За його словами, жоден з українських мерів не залишив своє місто і з першого дня працюють над тим, щоб місто функціонувало, а люди були захищені, хоч під час бойових дій, особливо під час обстрілів, частина комунальних сервісів не працює на повну силу. Разом із громадами працює і український Уряд, який запланував цілий ряд підтримуючих заходів для нормального функціонування громад в умовах війни. При цьому, за словами пана Чернишова, найбільш важливим питанням для України є закриття неба над територією країни. Адже обстріли російською армією цивільної інфраструктури та мирного населення України слід вважати військовим злочином і порушенням гуманітарного права, від якого необхідно захистити громадян України.

За словами Сергія Орлова, заступника мера Маріуполя, який зараз перебуває в оточенні російської армії на Донбасі, всі комунікації міста, включно з каналізацією, водопроводом, електроенергією та центральним опаленням, повністю знищені росіянами. «Це справжній військовий злочин. Путін хоче отримати місто, незважаючи на жертви та руйнування, – каже він.Ми наблизились до середніх віків, люди готують їжу на вогні. Немовлята не отримують молока, матері залишились без харчування. Це геноцид українців», – додає пан Орлов. Гуманітарні коридори з Маріуполя до інших українських міст також заблоковані Росією, тому втекти з міста чи отримати якусь провізію наразі неможливо. [Одразу після завершення пресконференції стало відомо про обстріл російською армією пологового будинку та дитячої лікарні в Маріуполі. Міська рада повідомляє, що станом на ранок 10 березня постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина].

Харків, у свою чергу, переживає постійне свідоме руйнування критичної інфраструктури (теплових пунктів, водопостачання тощо). За словами міського голови Ігоря Терехова, 400 житлових будинків уже не придатні для проживання через постійні повітряні обстріли, тому людей довелося евакуювати у підвали. Міський голова зазначає, що працівники комунальних служб також знаходяться на передовій, опікуючись комунікаціями міста в умовах постійних обстрілів та бомбардувань. «Це важкий для нас час, але ми робимо все, щоб місто жило навіть в умовах воєнного часу», – резюмує пан Терехов. Місто домовляється про гуманітарну допомогу від інших міст України та міст-побратимів з-за кордону, а також допомагає іншим містам в області з евакуацією. Виїхати з Харкова наразі можна на авто або потягом, але все це дуже ризиковано, оскільки продовжуються обстріли. «Російський винищувач Су летить дуже низько, і ти не знаєш, чи бомба потрапить в тебе, чи десь поблизу. Люди, які пережили цей досвід, виступали би лише за закриття неба», — додає пан Терехов.

Подібні проблеми переживає і Мереф’янська громада поблизу Харкова, в якій проживає понад 20 тисяч мешканців. За словами голови громади Веніаміна Сітова, внаслідок нічного авіанальоту місто втратило школу, дитячий садок та місцевий комунальний клуб. «Гуманітарну допомогу отримуємо з інших міст, – каже він. Але при цьому в магазинах приймають лише готівку, що особливо створює проблеми для пенсіонерів».

Іншим постраждалим містом на північному сході України є Суми, які за останній тиждень зазнали чотирьох авіаційних бомбардувань житлових будинків, хоча російська армія спочатку спробувала захопити місто за допомогою бронетехніки. За словами мера Олександра Лисенка, у місті не вистачає продовольства та ліків, одну евакуацію вдалося провести, а другу зірвала російська армія. Він додає: «Нам потрібно налагодити зовнішнє постачання допомоги. У місті вже практично не залишилось ніяких запасів». За його словами, це зробити наразі важко, адже росіяни постійно обстрілюють не лише житлові квартали, а й окремих людей.

Водночас у місті Тростянець Сумської області теж закінчуються запаси продуктів харчування та ліків, а соціальна інфраструктура повністю руйнується. Російські солдати займаються мародерством, причому крадуть не лише продукти, а й усі можливі транспортні засоби, займають адміністративні та приватні будівлі. Міський голова Юрій Бова каже, що росіяни не пускають місцевих жителів на цвинтар: «Вже п’ять днів ми не можемо ховати мертвих! Росіяни побудували блокпост перед кладовищем і розстрілюють машини похоронних служб».

На відміну від попередніх міст, до Житомира, який розташований на захід від столиці України Києва, російські сухопутні війська не дістались. Натомість місто постраждало від ракетних обстрілів та авіанальотів, які знищили школу, гуртожиток, пошкодили лікарню, дитячий садок та нафтобазу. Мер міста Сергій Сухомлин каже, що місцеві жителі «перетворили місто на фортифікаційну споруду» через побоювання, що сюди потрапить російська армія. Проте, зазнаючи авіаударів, місту вдається належним чином організувати місцевий громадський транспорт і допомагати біженцям зі східних регіонів, які прямують на захід України.

Міністерство розвитку громад та територій України підтримує зв’язок з усіма мерами, оскільки вони забезпечують функціонування всіх служб у громадах у воєнний час. Міністерство і надалі підтримуватиме громади, щоб висвітлити звірства, скоєні російськими військами, та грандіозні зусилля громад щодо підтримки послуг мешканцям, які втратили сім’ї, майно, і засоби до існування.


Захід організовано ГО «Інтерньюз Україна» за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України. Усі думки, висловлені під час заходу, є виключною відповідальністю організаторів та спікерів.