preloader
Увійти
search-icon

XIII Форум «Україна–Європа»

Ревізія історії – потужний інструмент в руках антиукраїнської пропаганди

4-5 лютого у польському місті Жешув пройшов XIII Форум «Україна–Європа». Захід проводиться щорічно з 2007 року та є одним з ключових серед тих, що їх організовує Інститут Східноєвропейських Досліджень (м. Варшава, Республіка Польща).

Головною темою цьогорічного Форуму стали питання продовження реформ та модернізації України в умовах зміни влади в Києві у результаті президентських та парламентських виборів. Зокрема, дебати в рамках Форуму зосередилися на питаннях модернізації та розвитку економічного потенціалу України, можливостей регіонів та співпраці між партнерами з України, Польщі та інших європейських країн. Крім того, були також обговорені питання безпеки України у системі європейських та глобальних відносин.

ГО «Інтерньюз-Україна» долучилась до дискусії в рамках однієї з панелей Форуму - «Дезінформація – інструмент хаосу. Як розпізнати та побороти фейки».

На фоні гібридної агресії Росії, дезінформація – найперша інформаційна зброя, що застосовується проти України. Ціллю пропагандистських наративів та фейків, серед іншого, є представити Україну як країну, що не відбулася. З огляду на це, Київ стикається з особливим типом дезінформації, коли маніпуляції стосуються не лише сьогодення, але й історії. Ідея полягає в тому, що «пояснення» неповноцінності України як держави звучать більш переконливо, якщо під сумнів поставлені не лише поточні політичні реалії (що зазвичай характеризують лише команду при владі), але й історичні процеси, що визначають легітимність держави як такої. Прикладами подібних стійких міфів можуть бути такі:

  • міф про «меншовартість України стосовно її сусідів» - мовляв, Україна є молодшим братом Росії чи політичним проектом Австрії або Польщі;
  • міф про «російські» південь та схід України, які, начебто, завжди були так званою «Новоросією», тобто частиною російських територій;
  • міф про «панівні фашистські настрої в країні».

Однак, ці твердження не мають нічого спільного з реальністю.

Досвід України в боротьбі з дезінформацією показує, що світ рухається від традиційних війн до боротьби за розум та серця людей. Перемога в боротьбі за самоідентифікацію та світогляд громадян — не менш важлива сьогодні, ніж перемога у збройному конфлікті. На цьому фоні стає очевидним, що майбутнє новин та інформації пов’язане передусім із впливом лідерів думок, а не з популярністю традиційних і соціальних медіа. Довіра до окремих особистостей чи організацій буде важливішою, ніж довіра до конкретного медіа. Тож вибір джерел споживання інформації – один з найвідповідальніших серед тих, які кожному з нас доведеться робити в майбутньому.