preloader
Увійти
search-icon

Інформаційна сесія

Академія громадського активізму: можливості та переваги для учасників

4 березня в Укрінформi відбулася iнформаційна сесія «Академія громадського активізму: можливості та переваги для учасників». Під час неї представники Фонду Східна Європа, Інтерньюз-Україна, Агентства США з мiжнародного розвитку та українського уряду розповіли, чому варто подаватися на програму, у чому її особливості, що вона пропонує для учасників та якою є роль громадських організацій для подальшого розвитку України.

Відеозапис трансляції.

Розвиток громадського сектору Донецької та Луганської областей суттєво ускладнений збройним конфліктом та економічною ситуацією регіону. Саме тому південно-східний регіон став цільовим для реалізації програми. Участь у програмі представників(ць) Донецької та Луганської областей і міста Херсон має особливу цінність з огляду на потребу посилення українських позицій та налагодження зв’язку із населенням окупованих територій.

«Ця ініціатива, яку ми запускаємо сьогодні, допоможе нам визначити та вирішити основні виклики для громадянського суспільства на Сході України. Важлива частина цієї роботи полягатиме у тому, щоб посилити комунікацію та взаємодію між різними групами громадянського суспільства, співпрацю із донорськими організаціями та допомогти адвокатувати та промотувати власні позиції. Ми розуміємо, що це важлива запорука для досягнення спільної мети — розвитку сильної мережі організацій громадянського суспільства, які працюватимуть разом, щоб покращити життя людей в регіонах», — зазначив Джим Хоуп, регіональний директор Місії USAID в Україні та Білорусі .

На учасників(ць) навчання чекають тренінги з лідерства, фандрейзингу, стратегічного планування та управління проєктами. У межах роботи над комунікаційною складовою слухачі(ки) пройдуть індивідуальний аудит та отримають пакет рекомендацій щодо ефективного покращення комунiкацiї у діяльності їх організацій. Також учасники(ці) Академії матимуть змогу сформувати коаліції, створити власні проєкти та позмагатися за фінансування для їх реалізації.

«Щоб активно впроваджувати проєкти своїх організацій та відстоювати свої інтереси, громадські організації повинні мати вміння, навички, знання, мотивацію, ресурси, інновацію, лідерство та мережу. Саме на це ми звернемо свою увагу. Ми хочемо, щоб велика кількість нових лідерів з’явилася на Сході та у місті Херсоні, потужних лідерів, які б представляли інтереси своїх громадських організацій та розбудовували їх. Ми хочемо бачити цих лідерів інноваційними та посиленими додатковими ресурсами. Для цього спільно з колегами з «Інтерньюз-Україна» ми спланували таку програму, використовуючи як наш, так і міжнародний досвід підтримки громадських організацій», — прокоментував Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

«Ми хочемо, щоб громадянське суспільство працювало не лише на хвилях ентузіазму, а й інституціалізувало цей ентузіазм та працювало щоденно для досягнення конкретних результатів. Ці результати — запорука змін, які можливі тільки у діалозі та співпраці з державними інституціями, що є втілювачами трансформацій. Якщо ми хочемо досягти цієї системності, нам треба чути один одного та доповнювати один одного у цьому діалозі», — зазначив Андрій Кулаков, програмний директор «Інтерньюз-Україна».

Нова навчальна програма допоможе посилити наявний нині потенціал громадських активістів, надасть розуміння того, як коректно вибудовувати комунікацію та доносити власні ідеї до необхідної цільової аудиторії. Окремий фокус — співпраця громадського сектору із органами влади для розробки та реалізації спільних політик та повного задоволення інтересів місцевих громад.

«Навіть якщо ви вже були на тренінгах зі схожою тематикою, нам буде, чим вас здивувати. Ми покажемо ті самі інструменти, алгоритми та ідеї під іншим кутом зору. Якщо ви — організація, яка працює протягом певного часу, ми допоможемо вам подивитися на себе по-новому та знайти прямі шляхи до вашого успіху. Якщо ви не є членом громадської організації — ми будемо раді молодим активним людям, у яких є ідеї, але які поки не знають, як їх краще втілити і дійти результату. Ми покажемо вам цей шлях», — звернулася до потенційних учасників Віра Недзведська, менеджерка програм Фонду Східна Європа.

Бiльше про Академiю.

Академія громадського активізму реалізується Фондом Східна Європа та «Інтерньюз-Україна» за підтримки Проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».