preloader
Увійти
search-icon

Навчальна програма

Стартувала «Академія громадського активізму»

18 травня відбулася установча сесія, яка відкрила «Академію громадського активізму» та стала офіційним початком навчання в Академiї. У ній взяли участь координатори(-ки) проєкту від Фонду Східна Європа та Інтерньюз-Україна, представники проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», Херсонської, Донецької та Луганської ОДА та українського Уряду.

«Академія громадського активізму» – комплексна навчальна програма, яка посилить потенціал громадських активістів із підконтрольних Україні територій Луганщини i Донеччини та Херсонської областi. Для того, аби стати слухачем Академії, потрібно було пройти конкурсний відбір. Від 18 лютого по 31 березня тривав набір на програму для посилення потенціалу громадських діячів Донецької, Луганської та Херсонської областей. Організатори отримали 270 заявок від потенційних учасників.

Відбір учасників, який тривав упродовж квітня, містив два етапи: розгляд заявки та індивідуальне інтерв’ю. Зрештою, оцінковий комітет відібрав понад 170 учасників(-ць), які продовжать своє навчання в АГА2021. Найбільше анкет надійшло від представників(-ць) Донецької області – 46,4%. Із Луганської та Херсонської – по 26,2%. Це волонтери(-ки), засновники(-ці) громадських організацій, місцеві активісти(-ки), учасники(-ці) ініціативних груп і всі ті, хто активно працює над зміною регіонів та всієї України на краще.

«Серед наших студентів — волонтери(-ки), засновники(-ці) громадських організацій, активісти (-ки), учасники (-ці) ініціативних груп — усі, хто працює над розбудовою своїх регіонів. Ми хочемо дати не лише нові знання та навички, але й нові можливості та підтримку, технології та мережування. Сподіваюся, за 6 місяців ми отримаємо справжніх академіків громадянського суспільства, які впроваджуватимуть ініціативи на місцях», — зазначив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

«Одне з завдань Академії громадського активізму – зібрати ініціативних енергійних людей та організації і допомогти їм робити ще якісніші проєкти, втілювати власні ідеї, надати знання, навички та можливість нетворкінгу для створення партнерств і нових методів роботи у громадському секторі. А також – для того, щоб учасники Програми ефективно співпрацювали з різними стейкхолдерами. Тому до проєкту долучені не лише представники громадських організацій, але й донорських структур, центральної та місцевої влади. Нам важливо побудувати взаєморозуміння», – прокоментував Андрій Кулаков, Програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна».

«Наша велика надія за результатами проєкту – мати стале громадянське суспільство, зібране у єдину мережу. Те, яке буде спроможне підтримувати не лише регіональний розвиток, а й стане драйвером просування програм, які допомагатимуть нашій країні та нашому регіону ставати сильнішими і бути прикладом для інших країн Європи», – зазначила Ірина Іванова, регіональна директорка Проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Впродовж навчання в Академiї учасники(-ці) дізнаються, як побудувати комунікацію та ефективно доносити власні ідеї та позиції своїх громадських організацій, вiдтак – посилити їхню інституційну спроможність. Окремо учасники(-ці) програми зосередяться на співпраці громадського сектору із органами влади для розроблення та реалізації спільних політик.

На учасників(-ць) навчання чекають тренінги з лідерства, фандрейзингу, стратегічного планування, комунікаційного розвитку та управління проєктами. Додатково учасники(-ці) Академії сформують коаліції, розроблять проєкти та позмагаються за три гранти до 200 тис. грн на їх реалізацію. Академія громадського активізму реалізується Фондом Східна Європа та Інтерньюз-Україна за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Додаткова інформація:

«Інтерньюз-Україна» – громадська організація з експертизою на ринку медіа, комунікацій, освіти та консалтингу. Мета організації – утвердження європейських цінностей в Україні через становлення успішних медіа.

Фонд Східна Європа – благодійна неприбуткова українська організація, що розпочала свою роботу у 2008 році. Мета Фонду – допомогти соціальному та економічному розвитку громад України, мобілізуючи ресурси, зміцнюючи громади та підтримуючи партнерство громади, влади та бізнесу.

«Демократичне врядування у Східній Україні» – п'ятирічний проєкт, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), спрямований на зростання суспільної впевненості і довіри між громадянами і органами влади на сході країни, кращого розуміння ключових реформ, нових можливостей і суспільних змін.

Контакти

Електронна пошта: cla@eef.org.ua.