preloader
Увійти
search-icon

Презентація

#PrisonersVoice: почуйте голоси бранців Кремля

20 жовтня 2020 року відбулась презентація мобільного додатку доповненої реальності #PrisonersVoice, який звертає увагу української та міжнародної спільноти до українських бранців Кремля, які перебували або досі перебувають у російських тюрмах. А крім того, до систематичного порушення Російською Федерацією прав людини загалом, не тільки в тюрмах, і не тільки у відношенні до українців.

Понад 100 українських громадян досі незаконно ув'язнені у Росії та окупованому Криму. Більше 200 військовополонених і цивільних заручників у нелюдських умовах утримуються у підвалах окупованого Донбасу. Усі вони – жертви репресій за політичною, національною та релігійною ознакою. Під час дискусії «#PrisonersVoice — три кроки для бранців Кремля» представники влади та громадських організацій, визволені бранці та рідні політв’язнів, яких досі тримають у російських тюрмах, обговорили труднощі, з якими стикнулись бранці Кремля під час пандемії та у який спосіб можливо їх подолати.

Сьогодні українська громадськість спільно із державними інституціями намагаються максимально сфокусувати увагу світових організацій на порушенні прав людини українців з боку Російської Федерації. Адже такий широкий розголос сприяє міжнародному тиску на Кремль і дає надію, що українські бранці матимуть шанс повернутися додому. «Ми не можемо дозволити, аби тема Криму зникла з міжнародного порядку денного. Українська позиція має бути суб'єктною і саме ми маємо пропонувати рішення для партнерів. Тому кримський напрям – один із фокусних в Українському інституті, що дозволить через мистецькі, академічні та громадські проекти посилити голос вільного півострову у світі та політв'язнів зокрема», — зазначив заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

Ідея боротьби через культурний вимір є близькою і для ГО «Інтерньюз-Україна», яка презентувала під час заходу мобільний додаток доповненої реальності #PrisonersVoice, що поєднав мистецьку практику з сучасними технологіями. «Слово – найпотужніша зброя, особливо в умовах інформаційної війни. Нашим задумом було не тільки розказати історії бранців Кремля, але й через інновації занурити користувачів в атмосферу і відчуття, які довелось пережити політв’язням. Ми переклали історії англійською, польською, німецькою та французькою мовою, розуміючи важливість розповісти про них світові», – поділився програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков.

Розробка додатку доповненої реальності #PrisonersVoice стала можливою завдяки підтримці Українського культурного фонду. За словами його очільниці, виконавчої директорки Юлії Федів: «Важко повірити в те, що після всіх трагічних подій, які пережив світ у ХХ сторіччі, після десятиріч боротьби за демократичні цінності – у нашій реальності досі існують політичні в'язні. Україна набагато більше, ніж останні шість років, перебуває у стані інформаційної війни. Надзвичайно важливо, щоб культура ставала тим потужним голосом, який може донести до вітчизняної та закордонної аудиторії важливі теми, що порушують питання свободи слова та політичних поглядів, права на власну думку. Цього року за підтримки Українського культурного фонду відбувається надзвичайно важливий проєкт, що робить видимими проблеми бранців Кремля. #PrisonersVoice – це рука допомоги, внесок у немовчання, який може зробити кожен з нас».

Для посилення ініціативи та завдяки співпраці із Центром громадянських свобод проєкт #PrisonersVoice став частиною однойменної масштабної акції. Завантажити мобільний додаток – один із трьох кроків, до яких закликають організатори. Про інші два кроки розповіла голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук: «Є багато речей, які може зробити кожна людина, яку турбує доля заручників Кремля. Підписати петицію до міжнародних організацій, відправити листа ув’язненим, стати волонтером кампанії #PrisonersVoice. І постійно утримувати цю тему в порядку денному – через акції, звернення, публікації. Так, немає простих рецептів як прямо зараз кардинально змінити цю ситуацію. Але без наших зусиль нічого точно не зміниться».

Відео з презентації додатку та дискусія:

Проєкт #PrisonersVoice підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Українського культурного фонду і у співпраці із Центром громадянських свобод та з іншими партнерами. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.