preloader
Увійти
search-icon

Новина

Корнієнко: Ми працюємо з Програмою «РАДА», щоб досягати більшої підзвітності парламенту

«Парламент – це той орган, який треба завжди реформувати. І росія не може своїми ракетами, калібрами, шантажем змусити нас перестати це робити».

Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він зауважив, що реформувати парламент нині допомагають і міжнародні донори, та відзначив вклад Програми USAID «РАДА: наступне покоління» у розвиток відкритого й підзвітного парламенту.

«У нас є велика програма, яка не зупиняється й під час війни. Це Програма «РАДА», яку підтримує наш основний американський донор – агентство USAID. Ми разом працюємо над тим, щоб досягати більшої підзвітності парламенту. Є й проєкт «Модельний округ», який зараз працює не лише над фізичною присутністю депутата в окрузі, а над його комунікаційними інструментами. Тому що зараз фейсбук-сторінки депутатів стали певними громадськими приймальнями, і треба правильно враховувати і відповідати на всі звернення», – додав Олександр Корнієнко (завантажити відео виступу).

Представницька функція парламенту є однією з ключових для розвитку демократичної України. Тому Програма USAID «РАДА: наступне покоління» продовжує вивчати і пілотувати кращі практики взаємодії з виборцями та організації роботи в окрузі, враховуючи попередні напрацювання, виклики нової виборчої системи та умови воєнного стану.

Про ініціативу «Модельний округ»

Представницька функція парламенту передбачає різноманітні формати комунікації та взаємодії народного депутата України з виборцями.

«Модельний округ» – ініціатива, яка впроваджувалася в межах виконання Програми USAID «РАДА: відповідальне, підзвітне, демократичне парламентське представництво» (2014-2021). Проєкт реалізовувася з метою вивчення та поширення ефективних моделей та практик організації роботи в окрузі, комунікації та взаємодії з виборцями.

За час реалізації проєкту були апробовані різноманітні інструменти організації роботи, налагодження діалогу та співпраці з виборцями:

  • Тренінги для народних депутатів та їхніх команд;
  • Публічні звіти депутатів перед місцевими радами та виборцями округу;
  • Проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting та громадських слухань;
  • Публічні консультації;
  • Заходи, спрямовані на посилення співпраці з депутатами місцевих рад округу;
  • Заходи, спрямовані на покращення взаємодії з регіональними мас-медіа;
  • Підтримка проведення виїзних засідань комітетів, комітетських слухань;
  • Проведення регіональних колоквіумів для вчителів з громадянської парламентської освіти;
  • Дні парламенту в регіонах тощо.

У період 2014-2018 років учасниками пілотного проєкту «Модельний округ» стали сім народних депутатів VIII скликання, які представляли різні регіони і політичні сили, обрані як у багатомандатному окрузі, так і в одномандатних виборчих округах. У період 2018-2021 років кращі практики було поширено в різних регіонах України на запит народних депутатів України VIII і IX скликань та їхніх команд.

У межах нової парламентської Програми USAID «РАДА: наступне покоління» (2021-2026) продовжується вивчення та пілотування кращих практик взаємодії з виборцями та організації роботи в окрузі, враховуючи попередні напрацювання, виклики нової виборчої системи та умови воєнного стану. Стратегічне бачення полягає в тому, що комунікація в округах та взаємодія з виборцями, зокрема і з організаціями громадянського суспільства, є визначальними для побудови довіри до парламенту і в перспективі може стати частиною всеосяжної Комунікаційної стратегії Верховної Ради України.