preloader
Увійти
search-icon

Рішення парламенту

Закон № 2247–IX набирає чинності 9 червня

Метою Закону є встановлення спеціальних правил щодо володіння, користування та розпорядження землею, які забезпечать вирішення нагальних питань національної економіки в умовах воєнного стану.

Що передбачає Закон?

Органи державної влади, місцевого самоврядування мають право набувати права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності. До переліку підстав припинення права власності віднесено примусове вилучення земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності. Право передавати у постійне користування вилучені земельні ділянки надано Уряду.

Під час дії воєнного стану передача земельних ділянокдержавної, комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів, крім випадків, визначених ч.2 ст. 134 ЗКУ, допускається для:

а) розміщення підприємств, переміщених із зони бойових дій;

Порядок визначення підприємств, які підлягають переміщенню із зони бойових дій, та осіб, яким надається право на оренду без земельних торгів для розміщення таких підприємств, затверджує КМУ. Перелік осіб та перелік підприємств визначаються спільним рішенням військової адміністрації, з території якої переміщуються підприємства, та військової адміністрації на територію якої такі потужності переміщуються.

б)розміщення річкових портів на річці Дунай; розміщення мультимодальних терміналів та виробничоперевантажувальних комплексів;

в)будівництва мереж електропостачання, газорозподільних, водопровідних, теплопровідних, каналізаційних мереж, електронних комунікаційних мереж, об’єктів магістральних газопроводів;

г) товарного сільськогосподарського виробництва;

ґ) розміщення морських портів.

• Функціонування Державного земельного кадастру вважається призупиненим. • Рішення про відновлення роботи приймає Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, за погодженням із Мінагро. • Діють спеціальні правила реєстрації встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок - районними військовими адміністраціями у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань. • Протягом 30 днів з дня відновлення роботи кадастру користувач земельної ділянки, цільове призначення якої було змінено зобов’язаний подати заяву про внесення відомостей. Витяг з містобудівної документації не потрібен, а вимога щодо узгодження зміненого цільового призначення із містобудівною документацією не діє. • Передача земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування у період, коли функціонування кадастру призупинено, не здійснюється.

*пояснюємо рішення Парламенту простою мовою разом з ініціативою "Право в умовах війни"