preloader
Увійти
search-icon

Адвокаційна антитютюнова кампанія

2022 Без Тютюну

виклик

Тютюнові гачки для молоді

Тютюн убиває 10 українців щогодини (понад 85000 смертей щороку). Це більше, ніж СНІД, ДТП, вбивства та самогубства разом узяті. Не меншої шкоди куріння завдає й економіці України: щорічні втрати становлять 3,2% ВВП або 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями.

У 2019 та 2020 роках вперше за 10 років в Україні зросла поширеність куріння серед молоді 18—29 років. Тютюнові вироби свідомо націлюють на підлітків: для цього створено понад 15000 смаків електронних сигарет, зокрема з жувальною гумкою та цукровою ватою. Потужні онлайн-кампанії із залученням блогерів вводять в оману щодо «безпечності» цих пристроїв.

Ще одна серйозна проблема — відсутність регулювання ринку е-сигарет та новітніх пристроїв для нагрівання тютюну в Україні. Це дозволяє продавати їх без акцизів, дозволів та сертифікації — навіть неповнолітнім.

рішення

Інформаційна кампанія для народних депутатів України

Депутати Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підготували та внесли на розгляд парламенту комплексний антитютюновий законопроєкт №4358. Його основна мета — захистити дітей та молодь від агресивної промоції тютюнової індустрії. Це очікувано викликало значний супротив з боку тютюнових лобістів.

Фото (Василь Артюшенко, zn.ua)

Спільно з ГО «Життя» ми розробили інформаційну кампанію #2022БезТютюну, покликану переконати народних депутатів підтримати законопроєкт.

Айдентика та меседжі кампанії були протестовані на фокус-групах, куди увійшли українські парламентарі. З урахуванням отриманих результатів ми розробили серію продуктів для всеукраїнської адвокаційної кампанії — відеоролик для телебачення та соцмереж, сайт https://2022notobacco.in.ua/, постери, анімовані банери та інфографіки.

Для візуального оформлення кампанії був обраний впізнаваний бренд Ukraine NOW, який у багатьох українців асоціюється з успіхами та значним потенціалом нашої держави. Успішна Україна не відбудеться без здорової нації, а здорова нація неможлива без відмови від куріння.

Продукти кампанії просували ідеї про те, що після прийняття закону: 

  • тютюнові вироби стануть менш привабливими та доступними, особливо для дітей і молоді;
  • діти, народжені в Україні за час роботи Верховної Ради IX скликання, ніколи не почнуть курити.

Фото (Василь Артюшенко, zn.ua)

результат

Посилення антитютюнового законодавства для захисту дітей та молоді від куріння

16 грудня 2021 р. Верховна Рада України схвалила у другому читанні антитютюновий законопроєкт №4358. 317 депутатів підтримали документ, спрямований на захист дітей та підлітків від куріння. Фактично він прирівняв glo, IQOS, кальяни та інші тютюнові вироби до звичайних сигарет.

Серед основних нововведень:

  • куріння пристроїв для нагрівання забороняється у всіх місцях, як зі звичайними сигаретами (зокрема у школах, лікарнях, ресторанах, на робочих місцях);
  • заборона реклами електронних пристроїв для куріння;
  • запровадження медичних попереджень на пачках електронних пристроїв для куріння, а на сигаретах медичне попередження збільшиться з 50% до 65% від розміру опаковання;
  • заборона продажу сигарет зі смаками та ароматом.

Норми закону відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння в ЄС.

11 липня 2022 року посилене антитютюнове законодавство почало діяти. Це допоможе зберегти життя та здоров'я мільйонів українців.