preloader
Увійти
search-icon

Безпека (Ци)Вільних

Українці покращать знання з цивільної безпеки

Стартувала інформаційна кампанія «Безпека (Ци)Вільних», покликана підвищити обізнаність мешканців громад щодо питань цивільного захисту. Кампанію втілює ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Завдяки інформаційній кампанії мешканці громад дізнаються про правила безпечної поведінки як вдома, так і на вулиці. Кампанія охопить такі теми, які стануть в пригоді цивільному населенню щодня: безпечне поводження з електроприладами, газовими приладами, генераторами, безпечне пересування в темну пору року та взимку, підготовка до відключень світла, газу, води чи зв’язку та ін. Крім того, у межах проєкту представники органів місцевого самоврядування та Центрів безпеки партнерських громад зможуть пройти навчання з ефективної комунікації з населенням щодо питань цивільної безпеки.

Роман Примуш, заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, сказав:

«Рятувальники ДСНС наразі працюють з надзвичайним ризиком для життя. В умовах воєнних дій ми зіткнулися з новими викликами сучасності. Це і ліквідація наслідків ракетних ударів, і евакуація та допомога громадянам, які перебувають у зоні бойових дій, і титанічна робота наших піротехніків з очищення звільнених територій від боєприпасів. Але разом з тим, щодня наші підрозділи ліквідовують сотні пожеж, надзвичайних подій, що виникають у побуті зачасту внаслідок недотримання громадянами правил безпеки. Тому переконаний, що підвищення обізнаності українців у цьому напрямку сприятиме зменшенню статистики виникнення надзвичайних подій та вбереже не одне життя наших громадян».

Кампанія реалізується за сприяння ДСНС України. ДСНС протягом повномасштабного вторгнення працює безперервно над порятунком громадян та відновленням інфраструктури, пошкодженої внаслідок воєнних дій. Тому підвищення обізнаності цивільного населення про правила щоденної, побутової безпеки значно полегшує роботу Служби.

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» прокоментувала:

«Питання безпеки гостро стоїть на порядку денному українських муніципалітетів. Відповідальність за добробут мешканців несуть як органи місцевого самоврядування та рятувальні служби, так і самі громадяни. Саме тому Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримав кампанію – «Безпека (Ци)Вільних» - для підвищення обізнаності жителів громад як вберегти себе та попіклуватись про інших. Впевнені, що слідуючи рекомендаціям, які розробляються у партнерстві з ДСНС, середовище в громадах стане безпечнішим та комфортнішим для проживання, з одного боку, а з іншого - більше громадян приєднуватимуться до добровільного пожежного руху».

Впроваджує інформаційну кампанію ГО «Інтерньюз-Україна» — громадська організація із 26-річним досвідом успішного втілення проєктів із підтримки медіа, стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Голова правління ГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт зазначив:

«23 червня 2022 року Україна стала кандидатом у члени ЄС. Щоб стати членом ЄС, Україна має змінитися і мають змінитись українці. Ми вступаємо до ЄС, аби жити довше, здоровіше і якісніше, а не для лозунгів. Міняти свої звички незручно. Але тільки один факт: у 2021 р. у ДТП, пожежах і на воді загинуло більше 6 тисяч українців. Це злочин недбалості проти себе та України. Аби такого не було, ГО «Інтерньюз-Україна» спільно з партнерами має честь впроваджувати кампанію «Безпека (Ци)Вільних».

Протягом грудня кампанія впроваджуватиметься онлайн, а в січні та лютому розпочнеться безпосередньо в громадах-партнерках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».