preloader
Увійти
search-icon

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Соцмережі про вибори: за що «голосують» facebook, instagram та vk?

17 липня 2019 р. громадська організація «Інтерньюз-Україна» та аналітична компанія Singularex оприлюднила результати дослідження «Cоцмережі про #вибори: за що голосують фейсбук, інстаграм та вконтакте». За допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence аналітики дослідили 5.6 млн постів від користувачів, які позначили Україну як країну свого проживання, за період 1 травня – 17 червня 2019 р.

10 висновків дослідження

1. Три соцмережі — три різні світи

Facebook, Instagram та VK дуже відмінні одна від одної. У них домінують різні практики, погляди й авторитети. Якщо в українському сегменті VK панують російські наративи, то в Instagram повністю домінує Зеленський і «Слуга народу». Із Facebook усе складніше. Тут — максимальна множинність, яка водночас створює ілюзію: співвідношення політичних сил та реакцій у Facebook далеке від відображення реальної електоральної картини.

2. Вибори викликають цунамі в соцмережах

Усі три соцмережі активно реагують на політичні події в Україні. У VK, Facebook та Instagram кількість постів, присвячених виборам, різко збільшилася одразу під час церемонії інавгурації Зеленського. Порівняно із початком травня, в цей день кількість постів у VK та Facebook зросла майже втричі, а в Instagram – аж у сім разів. Якщо згодом динаміка в Instagram та VK значно знизилася, користувачі Facebook продовжували активно реагувати на релевантні новини щодо виборів. У середньому тут було приблизно вдвічі більше постів, ніж до інавгурації (приблизно 1200 постів), тоді як у VK — всього на чверть більше (250 постів).

На цьому тлі у всіх соцмережах помітно виділяється сплеск у динаміці дописів та реакцій після 9-го червня. Така тенденція, ймовірно, пов’язана із оприлюдненням нових рейтингів, купівлею телеканалу «ЗІК» соратниками Медведчука, видачею російських паспортів жителям Донбасу або ж зустріччю Зеленського із Еммануелем Макроном. gj

3. Негатив перемагає

Негатив щодо політиків у соцмережах перемагає. Принаймні, там, де люди висловлюють оцінки, — у Facebook та VK. У російській соцмережі будь-яку українську політичну силу, яка виступає за суверенну і демократичну Україну, зневажають та висміюють. Тому негативний дискурс про всі українські партії переважає позитивний і часом навіть нейтральний. У Facebook все не так погано. Втім негатив все ж таки переважає позитив щодо всіх партій, окрім «Батьківщини». Негативна риторика домінує у 42% проаналізованих Facebook-постів, тоді як позитивна зустрічається тільки у 15%. «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя»— єдині партії, щодо яких у Facebook негативні пости переважають не тільки позитивні, але й нейтральні.

4. VK — тотально проросійська

Ще у нашому минулому звіті ми показали, що VK після санкцій стала зоною жорсткої російської пропаганди. Нинішній етап дослідження цю гіпотезу ще раз підтверджує. В контексті виборів в Україні, авторами найпопулярніших постів є колишні члени Партії регіонів чи відкрито проросійські політичні аналітики. Найбільш поширювані меседжі часто походять від популярних груп, які підтримують дії Росії в Україні та самопроголошені сепаратистські республіки.

5. VK не любить жодної української партії, навіть «проросійських»

Ані пряма залежність «Опозиційної платформи» від Віктора Медведчука, друга Путіна, ні його прагнення до покращення відносин України з Росією не допомогли їй завоювати користувачів проросійської VK. Цікаво, що ОП отримала погану репутацію як серед проросійських, так і серед проукраїнських користувачів в українському сегменті VK. Ця партія має найменшу кількість позитивних меседжів (2 з 200). Головною дійовою особою Опоплатформи для українських користувачів є саме Медведчук, а не лідер партії Юрій Бойко.

6. Зеленському непросто у VK

На відміну від Instagram (див. нижче), у російському VK Зеленському нелегко. Вже у попередньому нашому дослідженні ми говорили про те, що негатив переважав позитив щодо Зеленського у VK — попри те, що позитиву в нього було більше, ніж в інших кандидатів. Однак зараз ця тенденція загострилася. Не в останню чергу завдяки найпопулярнішим авторам і групам, критика зросла пропорційно до його заяв і перших кроків, що суперечили російській позиції щодо України. Серед найпопулярніших постів про парламентські вибори в Україні у VK було чимало тих, що містили передбачення щодо потенційного провалу Зеленського, маркуючи його політику як «шоу».

7. Зеленський повністю домінує в Instagram

Серед усіх соцмереж Instagram найбільше підтримує «Слугу народу». 82% всіх унікальних Instagram-постів — саме про цю партію, тоді як «Європейську солідарність», що на 2-му місці, згадують лише у 17% постів про вибори. Цікавий тренд: значну роль у «хештег-імперії» прихильників Зеленського посідають хештеги «Кварталу-95». Це був один із ключів успіху Зе-кампанії: «переманювання» аудиторії Кварталу в політичний проект Зеленського, міграція «розважальної» аудиторії в «електоральну».

8. «Голосу» в Instagram далеко до Зе

Від партії «Голос» чекали змагання зі «Слугою народу» за молоду аудиторію Instagram. До середини червня Вакарчуку цього не вдалося: його партія згадується лише у 5% Instagram-постів, які стосуються виборів. Утім ситуацію можна пояснити пізньою презентацією. У наступній серії нашого дослідження побачимо, чи зробив «Голос» крок уперед.

9. Facebook — поле поляризації

«Зе» проти «По», 75 проти 25, нове обличчя проти досвіду — ось лише кілька прикладів того, наскільки актуальними залишаються тенденції президентських перегонів. Попри те, що Зеленський користується найбільшою увагою у Facebook, його суперництво з Порошенком нікуди не зникло. Залежно від симпатій того чи іншого користувача, Зеленського та Порошенка або ідеалізують, або демонізують. Facebook дає все менше простору для знаходження «спільних знаменників».

10. Facebook дає викривлену картину співвідношення сил

Множинність Facebook є водночас і його перевагою, і вадою. Алгоритми Facebook спонукають до формування «мікрогруп» та «інформаційних бульбашок», створюючи ілюзію рівності прихильників тих чи інших позицій. У реальному ж українському суспільстві, зокрема на реальних виборах, співвідношення сил є абсолютно іншим.


Дослідження виконане у рамках ініціативи ГО «Інтерньюз-Україна» у період з 1 травня по 17 червня 2019 року за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence, а саме:

  • API Vkontakte для парсингу даних,
  • Python Natural Language Processing Libraries для обробки текстової інформації,
  • Neural Networks, реалізовані за допомогою бібліотеки keras, для фільтрації спаму,
  • кластеризація текстів за допомогою NLTK, Scikit-learn бібліотек та ін.,
  • візуалізація графіків за допомогою бібліотек Pandas, Plotly, Matplotlib у Jupyter Notebook,
  • система баз даних: PostgreSQL.

Аби дізнатися, що відбувається в соцмережах стосовно українських партій та їхніх лідерів від початку виборчої кампанії, ми проаналізували:

  • 309 753 профілів та 4 861 747 повідомлень у VK,
  • 21 979 профілів і 735 330 повідомлень у Facebook,
  • 33 797 повідомлень і 172 123 хештегів в Instagram.

Схожі події та новини

Подія
Прес-конференція «Українські вибори і російські соцмережі: є контакт»

27 березня, 11:00–12:00, Укрінформ. Ми дослідили 1 млн активних профілів українського сегменту VK, щоб зрозуміти, що про українські вибори пишуть у цій соцмережі.